top of page

Racó literari

Un altre recurs didàctic que considerem interessant, per la importància que té la literatura infantil així com potenciar i desenvolupar al màxim la creativitat i la imaginació, és la creació d’un racó literari.

 

Mitjançant els diferents gèneres literàris que existeixen, podem treballar els valors, la creativitat, la imaginació, l’empatia…i a més a més apropar-nos més als xiquets i les xiquetes creant llaços afectius, llegir per a estimar.

 

Per a dur-ho a terme hem plantejat una sèrie d'activitats creatives a partir de les quals es poden treballar diferents gèneres literaris, com ara bé, el conte, la poesia i el teatre, perquè considerem que són útils per a fomentar la literatura desde edats tempranes.

 

Les competències que es treballen amb aquest recurs són:

 

  1. Expressar-se oralment i per escrit

  2. Analitzar i incorporar de forma crítica les qüestions més rellevants de la societat actual

  3. Assumir que l'exercici de la funció docent ha d'anar perfeccionant-se i adaptant-se als canvis científics, pedagògics i socials al llarg de la vida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activitat 1: Posem normes al nostre racó.

 

Aquesta primera proposta la portarem a l'assemblea, on allí els explicarem en què consistirà el racó "El món dels somnis" i de les normes que cal posar perquè hi haja un bon funcionament, i és per això que els xiquets i les xiquetes participaran en l'elaboració d’aquestes normes. Açò farà que els xiquets i les xiquetes les interioritzen, les facen seues i les respecten. Una vegada elaborades, es penjarà un cartell motivador de les normes junt amb el racó.

A més, el dia anterior se'ls va dir als xiquets i a les xiquetes que portaren un llibre de casa que més els agradés per a deixar-lo en aquest racó i compartir-lo amb la resta dels companys i les companyes i poder experimentar amb altres llibres.

 

 

Activitat 2: Ens anem d'excursió!

 

En aquesta proposta farem una excursió a la biblioteca del poble amb l'objectiu de tindre un primer acostament a l'espai, de què es tracta, de les normes que s'han de respectar en el recinte, de les seccions que pot tindre una biblioteca i, per últim, mostrar-los els tipus de llibres que hi ha en la secció d’infantil.

 

 

Activitat 3: Contes amb “Story Cubes”

 

En aquesta proposta, els xiquets i les xiquetes es posaran en grups i la mestra els repartirà a cada grup la caixa de “Story Cubes”.

L’ objectiu d’aquesta activitat és crear un conte oral a partir de les imatges dels daus, la qual cosa fomentarà la creativitat i la imaginació de l’alumnat. Una vegada quede creat el conte, entre tots els integrants del grup, ho contaran a la classe.

Per a finalitzar la proposta, tota la classe farà un mural de tots els contes junts.

 

 

 

 

PROPOSTA 2

NARRATIVA Y CONVERSACIONAL. EL TEATRE

 

 

Activitat 1: Anem al teatre

 

En aquesta proposta els introduirem en el món de la interpretació. Primer, els farem unes preguntes per a saber d'on partim i dels interessos que tenen els xiquets i les xiquetes. Per aconseguir-ho, acudirem al teatre Lluerna a València, on podran veure una representació teatral. A més, els explicaran el funcionament d'una obra de teatre, els parlaran de la confecció de les titelles i de com fer per a poder dur a terme  una funció amb èxit.

 

 

 

 

Activitat 2: Som artistes!

 

En aquesta proposta utilitzarem una de les tècniques que ens ha ensenyat Rodari., coneguda com a Binomi Fantàstic per a poder crear una història a partir de dos paraules que no tinguen cap relació. Una vegada els xiquets i les xiquetes hagen fet la història, confeccionarem les titelles i triarem la música que volem utilitzar, per a poder representar l'obra de teatre a les famílies. A més crearem les entrades, els cartells publicitaris per a poder informar de l'obra que representarem.

 

 

 

 

Activitat 3: Representació final

 

Finalment, representarem l'obra de teatre que hem treballat a les famílies dels xiquets i de les xiquetes. El que aconseguim amb aquestes propostes, és que els xiquets i les xiquetes s'endinsen en el món teatral, que modulen la veu per a poder representar als diferents personatges i que utilitzen el cos com a mitjà d'expressió.

 

 

PROPOSTA 3

POÈTIC. LA POESIA

 

Activitat 1: Coneixem la vida de Federico Garcia Lorca

 

Per a introduir el tema de la poesia, primer indagarem sobre la vida del poeta Federico García Lorca perquè els xiquets i les xiquetes la interioritzen de forma lúdica. A més a més, ells i elles seran els principals protagonistes del seu aprenentatge, ja que cal que investiguen junt amb les famílies, per a després portar-ho a la classe per a posar-ho en pràctica.

 

 

 

Activitat 2: Papallona de l'aire

 

A partir del poema Papallona de l'aire de Federico Garcia Lorca, els xiquets i les xiquetes cal que recorden aquesta a partir d'imatges. Així fomentaran la creativitat i la imaginació a través de la lectura de les imatges, açò farà que els xiquets i les xiquetes descobrisquen infinites possibilitats d'aprendre poesia.

 

 

Activitat 3: Mural de la poesia

 

Per a finalitzar la proposta de la poesia, els xiquets i les xiquetes faran un mural amb les imatges per a penjar-ho en la classe.

 

bottom of page